20 Bollen om in de Herfst te Planten: Kleur en Leven in je Tuin

De herfst is het perfecte seizoen om je tuin voor te bereiden op een kleurrijke en levendige lente. Een van de beste manieren om dit te doen is door het planten van bloembollen. Bloembollen zijn niet alleen makkelijk te planten, maar ze zorgen ook voor een prachtige bloemenpracht in het voorjaar. In dit blogartikel delen we 20 bollen die je in de herfst kunt planten om je tuin om te toveren tot een waar bloemenparadijs. Dus trek je tuinhandschoenen aan en laten we aan de slag gaan!

Inhoudsopgave

1. Tulp: de ultieme lentebloeier

Als je aan het voorjaar denkt, denk je ongetwijfeld aan tulpen. Deze prachtige bloemen zijn een must-have voor elke tuin en zorgen voor een kleurrijke en vrolijke uitstraling. Het planten van tulpenbollen in de herfst is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je tuin er in het voorjaar op zijn best uitziet. Tulpen zijn er in talloze kleuren, vormen en maten, dus er is altijd wel een soort die perfect bij jouw tuin past.

Om tulpen in je tuin te planten, kies je eerst de juiste bollen uit. Let op de kwaliteit en grootte van de bollen, want dit heeft invloed op de groei en bloei van de bloemen. Graaf vervolgens gaten die ongeveer drie keer zo diep zijn als de hoogte van de bol. Plaats de bollen met de puntige kant naar boven en bedek ze met aarde. Geef ze daarna wat water en wacht geduldig tot het voorjaar aanbreekt. Dan zullen jouw tulpen de show stelen en je tuin omtoveren tot een waar lenteparadijs!

Narcissen: Kleurrijke lentebloeiers voor in je tuin

Als je op zoek bent naar een vrolijke en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan zijn narcissen de perfecte keuze. Deze prachtige lentebloeiers zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens heel eenvoudig te planten in het najaar. Je hoeft alleen maar de bollen in de grond te stoppen en te wachten tot de lente, wanneer ze je zullen verrassen met hun heldere kleuren en heerlijke geur.

Narcissen zijn er in vele soorten en maten, van de klassieke gele trompetnarcis tot de elegante witte narcis met oranje kroon. Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen vorst, waardoor ze geschikt zijn voor vrijwel elke tuin. Bovendien zijn narcissen ook nog eens bestand tegen de meeste plagen en ziekten, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Plant de narcissenbollen in het najaar, bij voorkeur tussen september en december, op een diepte van ongeveer 15 centimeter en met een onderlinge afstand van 10 centimeter. Zorg voor een goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zo creëer je de ideale omstandigheden voor een uitbundige bloei in het voorjaar. Laat je verrassen door de vrolijke kleurenexplosie van narcissen in je eigen tuin!

3. Krokussen: kleurrijke voorjaarsbloeiers

Wil je in het voorjaar genieten van een kleurrijke tuin? Plant dan zeker krokussen in het najaar! Deze vrolijke bloembollen zijn echte voorjaarsbloeiers en zorgen voor een prachtig kleurenspektakel in je tuin. Krokussen zijn er in verschillende kleuren, zoals paars, wit, geel en zelfs gestreept. Ze zijn makkelijk te planten en vragen weinig onderhoud. Bovendien zijn krokussen ook nog eens aantrekkelijk voor bijen en vlinders, wat goed is voor de biodiversiteit in je tuin.

Plant de krokusbollen in het najaar, bij voorkeur tussen september en december, op een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg voor een goed doorlatende grond, zodat de bollen niet gaan rotten. Plant de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar. Geef ze na het planten wat water en wacht geduldig tot het voorjaar. Dan zullen de krokussen je belonen met hun prachtige bloemen en je tuin omtoveren tot een kleurrijk paradijs!

4. Hyacint: Kleur en Geur in je Tuin

Als je op zoek bent naar een bolgewas dat niet alleen prachtige kleuren, maar ook een heerlijke geur aan je tuin toevoegt, dan is de hyacint een uitstekende keuze. Deze populaire voorjaarsbloeiers zijn er in verschillende tinten, zoals roze, paars, blauw, wit en geel. Ze zijn perfect om in groepjes te planten, waardoor je een kleurrijk en geurig bloementapijt creëert.

Hyacinten zijn eenvoudig te planten en vragen weinig onderhoud. Plant de bollen in de herfst, ongeveer 10-15 cm diep en 10 cm uit elkaar, op een zonnige of halfschaduwrijke plek in goed doorlatende grond. Geef ze voldoende water tijdens de groeiperiode en geniet in het voorjaar van de prachtige bloemen en hun bedwelmende geur. Bovendien zijn hyacinten ook geschikt om in potten te planten, zodat je ze dicht bij je terras of deur kunt zetten om optimaal van de geur te genieten.

5. Muscari: Kleurrijke druifhyacinten voor je tuin

Als je op zoek bent naar een makkelijke en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan zijn Muscari, ook wel bekend als druifhyacinten, een uitstekende keuze. Deze charmante bloembollen zijn perfect om in de herfst te planten en zorgen voor een prachtige bloei in het voorjaar. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende tinten blauw, paars en zelfs wit, waardoor je een mooie kleurencombinatie kunt creëren in je tuin.

Muscari is niet alleen aantrekkelijk voor het oog, maar ook voor bijen en vlinders, die graag op bezoek komen om van de nectar te genieten. Bovendien zijn deze bloembollen winterhard en kunnen ze goed overleven in ons Nederlandse klimaat. Ze zijn ook geschikt om in potten te planten, waardoor je ze gemakkelijk op je balkon of terras kunt plaatsen. Plant de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar, en geniet in het voorjaar van een prachtige bloemenzee in je tuin!

6. Lelies: kleurrijke schoonheden voor je tuin

Als je op zoek bent naar een elegante en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan zijn lelies de perfecte keuze. Deze prachtige bloemen zijn er in talloze variëteiten, kleuren en vormen, waardoor je altijd wel een soort vindt die perfect bij jouw tuinontwerp past. Lelies zijn niet alleen een lust voor het oog, maar verspreiden ook een heerlijke geur die je tuin tot leven brengt.

Plant de leliebollen in de herfst, zodat ze in de lente en zomer kunnen schitteren in je tuin. Zorg voor een goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke plek, zodat de lelies optimaal kunnen groeien en bloeien. Houd er rekening mee dat sommige leliesoorten vrij hoog kunnen worden, dus zorg voor voldoende ruimte en steun indien nodig. Met een beetje zorg en aandacht zullen deze prachtige bloemen je tuin omtoveren tot een kleurrijk paradijs.

7. Scilla: een betoverende voorjaarsbloeier

Als je op zoek bent naar een bijzondere en opvallende bloembol om in de herfst te planten, dan is de Scilla zeker een aanrader. Deze betoverende voorjaarsbloeier zal je tuin opfleuren met zijn prachtige, helderblauwe bloemen die in trossen aan lange stelen hangen. De Scilla, ook wel bekend als sterhyacint, is een echte blikvanger en zorgt voor een vrolijke noot in je tuin.

Scilla’s zijn niet alleen mooi, maar ook erg makkelijk te verzorgen. Ze stellen weinig eisen aan de grond en kunnen zowel in de zon als in de halfschaduw geplant worden. Bovendien zijn ze winterhard en zullen ze elk jaar opnieuw bloeien, waardoor je langdurig van hun schoonheid kunt genieten. Plant de Scilla-bollen in de herfst op een diepte van ongeveer 10 cm en met een onderlinge afstand van 10 cm, en kijk uit naar een kleurrijk voorjaar vol betoverende bloemen!

8. Lelietjes-van-dalen

Als je op zoek bent naar een geurige en charmante toevoeging aan je tuin, dan zijn lelietjes-van-dalen de perfecte keuze voor jou. Deze schattige, klokvormige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar verspreiden ook een heerlijke, zoete geur. Ze zijn ideaal om in de herfst te planten, zodat je in het voorjaar kunt genieten van hun prachtige bloei.

Lelietjes-van-dalen zijn vrij eenvoudig te kweken en stellen weinig eisen aan de grondsoort. Ze groeien het beste in halfschaduw, maar kunnen ook in zonnige gebieden gedijen. Houd er wel rekening mee dat lelietjes-van-dalen giftig zijn, dus zorg ervoor dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Plant deze betoverende bloemen in de herfst en geniet van een prachtige, geurige lente in je tuin!

9. Griekse windbloem

De Griekse windbloem, ook wel bekend als Anemone blanda, is een prachtige toevoeging aan je herfsttuin. Deze charmante bloemen zijn perfect om wat kleur en leven toe te voegen aan je tuin tijdens de koudere maanden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals wit, blauw, roze en paars, en zullen zeker de aandacht trekken van voorbijgangers en tuinliefhebbers.

De Griekse windbloem is een onderhoudsarme plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw. Ze zijn winterhard en kunnen temperaturen tot -20°C verdragen, wat betekent dat ze perfect zijn voor het Nederlandse klimaat. Plant de knollen in de herfst op een diepte van ongeveer 5 cm en op een afstand van 10 cm van elkaar. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om te voorkomen dat de knollen gaan rotten.

Naast hun schoonheid zijn Griekse windbloemen ook aantrekkelijk voor bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin. Dus waar wacht je nog op? Voeg deze prachtige bloemen toe aan je herfstbeplanting en geniet van hun kleurrijke verschijning in je tuin!

10. Saksische kievitsbloem

De Saksische kievitsbloem, ook wel bekend als de checkered lily, is een prachtige bloembol om in de herfst te planten. Deze bijzondere bloem heeft een opvallend patroon van paarse en witte ruitjes, wat zorgt voor een unieke uitstraling in je tuin. De bloemen verschijnen in het voorjaar en zijn een echte blikvanger tussen je andere lentebloeiers.

Je kunt de Saksische kievitsbloem het beste planten op een plek met halfschaduw of volle zon. Zorg voor goed doorlatende grond, zodat de bollen niet te nat blijven staan. Plant de bollen ongeveer 10 centimeter diep en 10 centimeter uit elkaar, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Geef ze na het planten wat water om ze een goede start te geven.

De Saksische kievitsbloem is niet alleen mooi, maar ook erg onderhoudsvriendelijk. Ze zijn winterhard en komen elk jaar weer terug, waardoor je lang kunt genieten van deze bijzondere bloemen. Dus waar wacht je nog op? Voeg de Saksische kievitsbloem toe aan je herfstplantlijst en geniet komend voorjaar van een uniek kleurenspektakel in je tuin!

11. Allium: een kleurrijke toevoeging aan je tuin

Als je op zoek bent naar een opvallende en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan is Allium zeker een aanrader. Deze prachtige bloembollen, ook wel bekend als sieruien, zijn perfect om in de herfst te planten en zorgen voor een spectaculaire bloei in het voorjaar. Alliums zijn er in verschillende soorten en maten, variërend van kleine, subtiele bloemen tot grote, opvallende bollen. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar trekken ook bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan een levendige en gezonde tuin. Plant de Allium bollen ongeveer 10-15 cm diep en geef ze voldoende ruimte om te groeien, zodat je in het voorjaar kunt genieten van een prachtige bloemenzee. Vergeet niet om na de bloei de uitgebloeide bloemen te verwijderen, zodat de plant zijn energie kan steken in het vormen van nieuwe bollen voor het volgende jaar.

12. Dwergiris: een kleine schoonheid voor je tuin

Ben je op zoek naar een opvallende, maar compacte bloem om je herfsttuin op te fleuren? Dan is de dwergiris (Iris reticulata) een uitstekende keuze! Deze kleine schoonheid heeft prachtige, opvallende bloemen in verschillende tinten blauw, paars en geel. De dwergiris is perfect voor kleine tuinen, borders en bloembakken, en zorgt voor een vrolijke noot in het najaar.

De dwergiris is niet alleen mooi, maar ook makkelijk te verzorgen. Plant de bollen in de herfst op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar geplant worden. Geef ze regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want dat kan leiden tot rotting van de bollen. In het voorjaar zullen de dwergirissen je belonen met hun prachtige bloemen, die ook nog eens heerlijk geuren. Een echte aanwinst voor je tuin!

13. Pracht van de sneeuw

Als je op zoek bent naar een vroege bloeier die je tuin opfleurt na de koude wintermaanden, dan is de ‘Pracht van de sneeuw’ (Chionodoxa) een uitstekende keuze. Deze charmante bloembollen zijn perfect om in de herfst te planten en zullen je belonen met prachtige, stervormige bloemen in tinten van blauw, roze en wit. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een belangrijke voedselbron voor bijen en andere bestuivers in het vroege voorjaar.

De ‘Pracht van de sneeuw’ is gemakkelijk te kweken en vereist weinig onderhoud. Plant de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar in goed doorlatende grond. Ze geven de voorkeur aan een plekje in de volle zon of halfschaduw. Eenmaal geplant, hoef je je geen zorgen te maken over deze winterharde bloemen. Ze zullen jaar na jaar terugkomen en zich zelfs vermeerderen, waardoor je tuin elk voorjaar een prachtig kleurenspektakel wordt.

14. Winterakoniet

Als je op zoek bent naar een vrolijke bloem om je tuin op te fleuren tijdens de koude wintermaanden, dan is de winterakoniet (Eranthis hyemalis) een uitstekende keuze. Deze kleine, gele bloemen zijn een van de eerste tekenen van leven in het nieuwe jaar en zorgen voor een prachtig kleuraccent in je wintertuin.

Winterakonieten zijn bolgewassen die je in de herfst kunt planten. Ze geven de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw of volle zon en gedijen goed in goed doorlatende, vruchtbare grond. Plant de knolletjes ongeveer 5 cm diep en 5 cm uit elkaar, met de puntige kant naar boven. Ze zullen zich in de loop der jaren vermeerderen en zo een prachtig tapijt van gele bloemen vormen.

Naast hun schoonheid zijn winterakonieten ook aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan je ecologische tuin. Dus waar wacht je nog op? Voeg deze charmante bloemen toe aan je herfstplantlijst en geniet van een vrolijke start van het nieuwe jaar!

15. Sneeuwklokje

Als je op zoek bent naar een vroege bloeier om je tuin op te fleuren tijdens de koude wintermaanden, dan is het sneeuwklokje (Galanthus) een uitstekende keuze. Deze charmante bloembolletjes zijn een van de eerste tekenen van leven in het nieuwe jaar en zorgen voor een prachtig wit tapijt in je tuin. Sneeuwklokjes zijn winterhard en kunnen zelfs bloeien door een laagje sneeuw heen.

Plant de sneeuwklokjesbollen in de herfst, ongeveer 5 cm diep en 5 cm uit elkaar. Ze geven de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw, maar kunnen ook in de volle zon groeien als de grond vochtig genoeg blijft. Sneeuwklokjes zijn perfect voor verwildering en zullen zich in de loop der jaren vermeerderen, waardoor je elk jaar kunt genieten van een nog mooiere bloemenpracht. Vergeet niet om na de bloei de bladeren te laten verwelken, zodat de bollen genoeg energie kunnen opslaan voor het volgende jaar.

16. Forel lelie

De forel lelie, ook wel bekend als Erythronium, is een prachtige bloembol om in de herfst te planten. Deze bijzondere bloem heeft een uniek patroon op haar bladeren, wat doet denken aan de schubben van een forel. Vandaar de naam! De bloemen zelf zijn sierlijk en hangen als een klokje naar beneden, wat een speels effect geeft in je tuin.

Forel lelies zijn perfect voor het creëren van een natuurlijke uitstraling in je tuin. Ze groeien het liefst in halfschaduw en gedijen goed onder bomen en struiken. Plant de bollen ongeveer 10 cm diep en 10 cm uit elkaar, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. In het voorjaar zullen de forel lelies je verrassen met hun prachtige bloemen en unieke bladpatroon. Een echte aanwinst voor je tuin!

17. Fritillaria: een bijzondere toevoeging aan je tuin

Als je op zoek bent naar een unieke en opvallende bloembol om in de herfst te planten, dan is de Fritillaria zeker een aanrader. Deze bijzondere plant, ook wel bekend als de keizerskroon, heeft prachtige klokvormige bloemen die in het voorjaar bloeien. De bloemen zijn er in verschillende kleuren, zoals paars, geel, groen en zelfs zwart, en geven je tuin een exotische uitstraling.

De Fritillaria is niet alleen mooi, maar ook functioneel. De plant heeft namelijk een sterke geur die mollen en andere ongewenste dieren op afstand houdt. Zo bescherm je op een natuurlijke manier je tuin tegen ongewenste bezoekers. Plant de bollen ongeveer 10-15 cm diep en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in je tuin. Zorg voor goed doorlatende grond, want Fritillaria houdt niet van natte voeten. Met de juiste verzorging zullen deze bijzondere bloemen je tuin elk voorjaar opfleuren en je verrassen met hun unieke schoonheid.

18. Trillium: een betoverende toevoeging aan je tuin

Als je op zoek bent naar een bijzondere en opvallende bloem om in de herfst te planten, dan is de Trillium een uitstekende keuze. Deze betoverende plant, ook wel bekend als het drieblad, heeft een unieke uitstraling met zijn drie grote bladeren en drie bloemblaadjes. Trilliums zijn er in verschillende kleuren, zoals wit, roze, paars en rood, waardoor ze een kleurrijke aanvulling zijn op je tuin.

Trilliums zijn niet alleen mooi, maar ook gemakkelijk te verzorgen. Ze groeien het beste in de halfschaduw en hebben een goed doorlatende, humusrijke grond nodig. Zorg ervoor dat je de bollen op een diepte van ongeveer 5 centimeter plant, met een tussenruimte van 15 tot 20 centimeter. Trilliums zijn winterhard en kunnen temperaturen tot -20°C verdragen, waardoor ze perfect zijn voor het Nederlandse klimaat. Bovendien trekken ze met hun geurige bloemen bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan een levendige en ecologisch verantwoorde tuin.

19. Camassia: een prachtige aanvulling op je herfsttuin

Als je op zoek bent naar een bijzondere en opvallende bloembol om in de herfst te planten, dan is de Camassia zeker een aanrader. Deze prachtige plant, ook wel bekend als de wilde hyacint, heeft lange, slanke stelen met opvallende bloemen in tinten van blauw, paars en wit. De Camassia is een echte blikvanger in je tuin en zorgt voor een vrolijke noot tijdens de sombere herfstdagen.

De Camassia is niet alleen mooi, maar ook makkelijk te verzorgen. Ze gedijen goed in zowel zon als halfschaduw en zijn niet kieskeurig wat betreft de bodem. Bovendien zijn ze winterhard, waardoor ze de koude maanden zonder problemen overleven. Plant de bollen ongeveer 10-15 cm diep en geef ze voldoende ruimte om te groeien, zodat je in het voorjaar kunt genieten van een prachtige bloemenzee. Voeg de Camassia toe aan je herfstbollenlijst en geef je tuin een unieke en kleurrijke uitstraling!

20. Ster van Bethlehem

Als laatste in deze lijst van 20 bollen om in de herfst te planten, mag de Ster van Bethlehem (Ornithogalum) zeker niet ontbreken. Deze prachtige bloem dankt haar naam aan de stervormige bloemen die in het voorjaar verschijnen. Ze zijn een echte blikvanger in je tuin en zorgen voor een vleugje elegantie en verfijning. De Ster van Bethlehem is een makkelijke plant om te onderhouden en groeit goed in zowel zon als halfschaduw. Bovendien zijn ze winterhard, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Plant de bollen in de herfst op een diepte van ongeveer 10 cm en met een onderlinge afstand van 10 cm. Zorg voor een goed doorlatende grond, zodat de bollen niet gaan rotten. In het voorjaar zullen de Sterren van Bethlehem je belonen met hun sierlijke witte of zachtgele bloemen. Combineer ze met andere voorjaarsbloeiers zoals tulpen en narcissen voor een kleurrijk en gevarieerd bloembed. Zo geniet je van een prachtige bloemenzee in je tuin, waar je met trots naar kunt kijken.

Veelgestelde vragen over bloembollen die je in de herfst kunt planten

Je hebt vast wel eens gehoord van bloembollen die je in de herfst kunt planten, maar misschien zit je nog met een aantal vragen. In dit gedeelte behandelen we enkele veelgestelde vragen over het planten van bloembollen in de herfst. Zo kom je meer te weten over de beste soorten bloembollen om te planten, wanneer je ze precies moet planten en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Met deze informatie ben je straks helemaal klaar om je tuin te vullen met prachtige bloemen die in het voorjaar tot bloei komen!

Welke bollen moet je in de herfst planten?

Als je een kleurrijke en levendige tuin wilt hebben in het voorjaar, is het belangrijk om te weten welke bollen je in de herfst moet planten. Door in de herfst bollen te planten, geef je ze de tijd om te groeien en te bloeien wanneer de temperaturen weer stijgen. Er zijn talloze soorten bollen die geschikt zijn om in de herfst te planten, en in dit artikel bespreken we 20 van de beste keuzes. Dus pak je tuinhandschoenen en schep, en laten we aan de slag gaan met het creëren van een prachtige bloemenzee voor het komende voorjaar!

Wanneer moet je bloembollen planten in de herfst?

Je vraagt je misschien af wanneer het beste moment is om bloembollen te planten in de herfst. Het antwoord is eenvoudig: plant je bloembollen zodra de temperatuur begint te dalen en de grond koeler aanvoelt. Dit is meestal tussen september en december, afhankelijk van het klimaat in jouw regio. Het is belangrijk om de bollen te planten voordat de grond bevriest, zodat ze voldoende tijd hebben om wortels te ontwikkelen en zich voor te bereiden op de winter.

Houd rekening met de specifieke behoeften van de bloembollen die je kiest. Sommige bollen, zoals tulpen en narcissen, hebben een koudere periode nodig om goed te kunnen bloeien. Anderen, zoals krokussen en sneeuwklokjes, zijn beter bestand tegen vorst en kunnen later in het seizoen geplant worden. Zorg er ook voor dat je de bollen op de juiste diepte plant, meestal twee tot drie keer de hoogte van de bol. Zo geef je ze de beste kans om te groeien en te bloeien in het voorjaar.

Moeten alle bollen in de herfst geplant worden?

Je vraagt je misschien af of alle bollen in de herfst geplant moeten worden. Het antwoord is nee, niet alle bollen moeten in de herfst geplant worden, maar veel populaire bloembollen, zoals tulpen, narcissen en hyacinten, worden wel in de herfst geplant. Deze bollen hebben namelijk een koude periode nodig om te kunnen bloeien in het voorjaar.

Er zijn echter ook bloembollen die je in het voorjaar kunt planten, zoals gladiolen, dahlia’s en begonia’s. Deze bollen bloeien in de zomer en hebben geen koude periode nodig om te kunnen groeien en bloeien. Het is dus belangrijk om te weten welke bollen je in de herfst moet planten en welke in het voorjaar, zodat je op het juiste moment van hun prachtige bloemen kunt genieten.

In dit artikel richten we ons op 20 bollen die je in de herfst kunt planten, zodat je tuin er in het voorjaar prachtig uitziet. Dus lees snel verder en ontdek welke bollen je dit najaar in de grond moet stoppen!

20 Bollen om in de Herfst te Planten: Kleur en Leven in je Tuin

De herfst is het perfecte seizoen om je tuin voor te bereiden op een kleurrijke en levendige lente. Een van de beste manieren om dit te doen is door het planten van bloembollen. Bloembollen zijn niet alleen makkelijk te planten, maar ze zorgen ook voor een prachtige bloemenpracht in het voorjaar. In dit blogartikel delen we 20 bollen die je in de herfst kunt planten om je tuin om te toveren tot een waar bloemenparadijs. Dus trek je tuinhandschoenen aan en laten we aan de slag gaan!

1. Tulp: de ultieme lentebloeier

Als je aan het voorjaar denkt, denk je ongetwijfeld aan tulpen. Deze prachtige bloemen zijn een must-have voor elke tuin en zorgen voor een kleurrijke en vrolijke uitstraling. Het planten van tulpenbollen in de herfst is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je tuin er in het voorjaar op zijn best uitziet. Tulpen zijn er in talloze kleuren, vormen en maten, dus er is altijd wel een soort die perfect bij jouw tuin past.

Om tulpen in je tuin te planten, kies je eerst de juiste bollen uit. Let op de kwaliteit en grootte van de bollen, want dit heeft invloed op de groei en bloei van de bloemen. Graaf vervolgens gaten die ongeveer drie keer zo diep zijn als de hoogte van de bol. Plaats de bollen met de puntige kant naar boven en bedek ze met aarde. Geef ze daarna wat water en wacht geduldig tot het voorjaar aanbreekt. Dan zullen jouw tulpen de show stelen en je tuin omtoveren tot een waar lenteparadijs!

Narcissen: Kleurrijke lentebloeiers voor in je tuin

Als je op zoek bent naar een vrolijke en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan zijn narcissen de perfecte keuze. Deze prachtige lentebloeiers zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens heel eenvoudig te planten in het najaar. Je hoeft alleen maar de bollen in de grond te stoppen en te wachten tot de lente, wanneer ze je zullen verrassen met hun heldere kleuren en heerlijke geur.

Narcissen zijn er in vele soorten en maten, van de klassieke gele trompetnarcis tot de elegante witte narcis met oranje kroon. Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen vorst, waardoor ze geschikt zijn voor vrijwel elke tuin. Bovendien zijn narcissen ook nog eens bestand tegen de meeste plagen en ziekten, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Plant de narcissenbollen in het najaar, bij voorkeur tussen september en december, op een diepte van ongeveer 15 centimeter en met een onderlinge afstand van 10 centimeter. Zorg voor een goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zo creëer je de ideale omstandigheden voor een uitbundige bloei in het voorjaar. Laat je verrassen door de vrolijke kleurenexplosie van narcissen in je eigen tuin!

3. Krokussen: kleurrijke voorjaarsbloeiers

Wil je in het voorjaar genieten van een kleurrijke tuin? Plant dan zeker krokussen in het najaar! Deze vrolijke bloembollen zijn echte voorjaarsbloeiers en zorgen voor een prachtig kleurenspektakel in je tuin. Krokussen zijn er in verschillende kleuren, zoals paars, wit, geel en zelfs gestreept. Ze zijn makkelijk te planten en vragen weinig onderhoud. Bovendien zijn krokussen ook nog eens aantrekkelijk voor bijen en vlinders, wat goed is voor de biodiversiteit in je tuin.

Plant de krokusbollen in het najaar, bij voorkeur tussen september en december, op een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg voor een goed doorlatende grond, zodat de bollen niet gaan rotten. Plant de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar. Geef ze na het planten wat water en wacht geduldig tot het voorjaar. Dan zullen de krokussen je belonen met hun prachtige bloemen en je tuin omtoveren tot een kleurrijk paradijs!

4. Hyacint: Kleur en Geur in je Tuin

Als je op zoek bent naar een bolgewas dat niet alleen prachtige kleuren, maar ook een heerlijke geur aan je tuin toevoegt, dan is de hyacint een uitstekende keuze. Deze populaire voorjaarsbloeiers zijn er in verschillende tinten, zoals roze, paars, blauw, wit en geel. Ze zijn perfect om in groepjes te planten, waardoor je een kleurrijk en geurig bloementapijt creëert.

Hyacinten zijn eenvoudig te planten en vragen weinig onderhoud. Plant de bollen in de herfst, ongeveer 10-15 cm diep en 10 cm uit elkaar, op een zonnige of halfschaduwrijke plek in goed doorlatende grond. Geef ze voldoende water tijdens de groeiperiode en geniet in het voorjaar van de prachtige bloemen en hun bedwelmende geur. Bovendien zijn hyacinten ook geschikt om in potten te planten, zodat je ze dicht bij je terras of deur kunt zetten om optimaal van de geur te genieten.

5. Muscari: Kleurrijke druifhyacinten voor je tuin

Als je op zoek bent naar een makkelijke en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan zijn Muscari, ook wel bekend als druifhyacinten, een uitstekende keuze. Deze charmante bloembollen zijn perfect om in de herfst te planten en zorgen voor een prachtige bloei in het voorjaar. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende tinten blauw, paars en zelfs wit, waardoor je een mooie kleurencombinatie kunt creëren in je tuin.

Muscari is niet alleen aantrekkelijk voor het oog, maar ook voor bijen en vlinders, die graag op bezoek komen om van de nectar te genieten. Bovendien zijn deze bloembollen winterhard en kunnen ze goed overleven in ons Nederlandse klimaat. Ze zijn ook geschikt om in potten te planten, waardoor je ze gemakkelijk op je balkon of terras kunt plaatsen. Plant de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar, en geniet in het voorjaar van een prachtige bloemenzee in je tuin!

6. Lelies: kleurrijke schoonheden voor je tuin

Als je op zoek bent naar een elegante en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan zijn lelies de perfecte keuze. Deze prachtige bloemen zijn er in talloze variëteiten, kleuren en vormen, waardoor je altijd wel een soort vindt die perfect bij jouw tuinontwerp past. Lelies zijn niet alleen een lust voor het oog, maar verspreiden ook een heerlijke geur die je tuin tot leven brengt.

Plant de leliebollen in de herfst, zodat ze in de lente en zomer kunnen schitteren in je tuin. Zorg voor een goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke plek, zodat de lelies optimaal kunnen groeien en bloeien. Houd er rekening mee dat sommige leliesoorten vrij hoog kunnen worden, dus zorg voor voldoende ruimte en steun indien nodig. Met een beetje zorg en aandacht zullen deze prachtige bloemen je tuin omtoveren tot een kleurrijk paradijs.

7. Scilla: een betoverende voorjaarsbloeier

Als je op zoek bent naar een bijzondere en opvallende bloembol om in de herfst te planten, dan is de Scilla zeker een aanrader. Deze betoverende voorjaarsbloeier zal je tuin opfleuren met zijn prachtige, helderblauwe bloemen die in trossen aan lange stelen hangen. De Scilla, ook wel bekend als sterhyacint, is een echte blikvanger en zorgt voor een vrolijke noot in je tuin.

Scilla’s zijn niet alleen mooi, maar ook erg makkelijk te verzorgen. Ze stellen weinig eisen aan de grond en kunnen zowel in de zon als in de halfschaduw geplant worden. Bovendien zijn ze winterhard en zullen ze elk jaar opnieuw bloeien, waardoor je langdurig van hun schoonheid kunt genieten. Plant de Scilla-bollen in de herfst op een diepte van ongeveer 10 cm en met een onderlinge afstand van 10 cm, en kijk uit naar een kleurrijk voorjaar vol betoverende bloemen!

8. Lelietjes-van-dalen

Als je op zoek bent naar een geurige en charmante toevoeging aan je tuin, dan zijn lelietjes-van-dalen de perfecte keuze voor jou. Deze schattige, klokvormige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar verspreiden ook een heerlijke, zoete geur. Ze zijn ideaal om in de herfst te planten, zodat je in het voorjaar kunt genieten van hun prachtige bloei.

Lelietjes-van-dalen zijn vrij eenvoudig te kweken en stellen weinig eisen aan de grondsoort. Ze groeien het beste in halfschaduw, maar kunnen ook in zonnige gebieden gedijen. Houd er wel rekening mee dat lelietjes-van-dalen giftig zijn, dus zorg ervoor dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Plant deze betoverende bloemen in de herfst en geniet van een prachtige, geurige lente in je tuin!

9. Griekse windbloem

De Griekse windbloem, ook wel bekend als Anemone blanda, is een prachtige toevoeging aan je herfsttuin. Deze charmante bloemen zijn perfect om wat kleur en leven toe te voegen aan je tuin tijdens de koudere maanden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals wit, blauw, roze en paars, en zullen zeker de aandacht trekken van voorbijgangers en tuinliefhebbers.

De Griekse windbloem is een onderhoudsarme plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw. Ze zijn winterhard en kunnen temperaturen tot -20°C verdragen, wat betekent dat ze perfect zijn voor het Nederlandse klimaat. Plant de knollen in de herfst op een diepte van ongeveer 5 cm en op een afstand van 10 cm van elkaar. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om te voorkomen dat de knollen gaan rotten.

Naast hun schoonheid zijn Griekse windbloemen ook aantrekkelijk voor bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin. Dus waar wacht je nog op? Voeg deze prachtige bloemen toe aan je herfstbeplanting en geniet van hun kleurrijke verschijning in je tuin!

10. Saksische kievitsbloem

De Saksische kievitsbloem, ook wel bekend als de checkered lily, is een prachtige bloembol om in de herfst te planten. Deze bijzondere bloem heeft een opvallend patroon van paarse en witte ruitjes, wat zorgt voor een unieke uitstraling in je tuin. De bloemen verschijnen in het voorjaar en zijn een echte blikvanger tussen je andere lentebloeiers.

Je kunt de Saksische kievitsbloem het beste planten op een plek met halfschaduw of volle zon. Zorg voor goed doorlatende grond, zodat de bollen niet te nat blijven staan. Plant de bollen ongeveer 10 centimeter diep en 10 centimeter uit elkaar, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Geef ze na het planten wat water om ze een goede start te geven.

De Saksische kievitsbloem is niet alleen mooi, maar ook erg onderhoudsvriendelijk. Ze zijn winterhard en komen elk jaar weer terug, waardoor je lang kunt genieten van deze bijzondere bloemen. Dus waar wacht je nog op? Voeg de Saksische kievitsbloem toe aan je herfstplantlijst en geniet komend voorjaar van een uniek kleurenspektakel in je tuin!

11. Allium: een kleurrijke toevoeging aan je tuin

Als je op zoek bent naar een opvallende en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan is Allium zeker een aanrader. Deze prachtige bloembollen, ook wel bekend als sieruien, zijn perfect om in de herfst te planten en zorgen voor een spectaculaire bloei in het voorjaar. Alliums zijn er in verschillende soorten en maten, variërend van kleine, subtiele bloemen tot grote, opvallende bollen. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar trekken ook bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan een levendige en gezonde tuin. Plant de Allium bollen ongeveer 10-15 cm diep en geef ze voldoende ruimte om te groeien, zodat je in het voorjaar kunt genieten van een prachtige bloemenzee. Vergeet niet om na de bloei de uitgebloeide bloemen te verwijderen, zodat de plant zijn energie kan steken in het vormen van nieuwe bollen voor het volgende jaar.

12. Dwergiris: een kleine schoonheid voor je tuin

Ben je op zoek naar een opvallende, maar compacte bloem om je herfsttuin op te fleuren? Dan is de dwergiris (Iris reticulata) een uitstekende keuze! Deze kleine schoonheid heeft prachtige, opvallende bloemen in verschillende tinten blauw, paars en geel. De dwergiris is perfect voor kleine tuinen, borders en bloembakken, en zorgt voor een vrolijke noot in het najaar.

De dwergiris is niet alleen mooi, maar ook makkelijk te verzorgen. Plant de bollen in de herfst op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar geplant worden. Geef ze regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want dat kan leiden tot rotting van de bollen. In het voorjaar zullen de dwergirissen je belonen met hun prachtige bloemen, die ook nog eens heerlijk geuren. Een echte aanwinst voor je tuin!

13. Pracht van de sneeuw

Als je op zoek bent naar een vroege bloeier die je tuin opfleurt na de koude wintermaanden, dan is de ‘Pracht van de sneeuw’ (Chionodoxa) een uitstekende keuze. Deze charmante bloembollen zijn perfect om in de herfst te planten en zullen je belonen met prachtige, stervormige bloemen in tinten van blauw, roze en wit. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een belangrijke voedselbron voor bijen en andere bestuivers in het vroege voorjaar.

De ‘Pracht van de sneeuw’ is gemakkelijk te kweken en vereist weinig onderhoud. Plant de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar in goed doorlatende grond. Ze geven de voorkeur aan een plekje in de volle zon of halfschaduw. Eenmaal geplant, hoef je je geen zorgen te maken over deze winterharde bloemen. Ze zullen jaar na jaar terugkomen en zich zelfs vermeerderen, waardoor je tuin elk voorjaar een prachtig kleurenspektakel wordt.

14. Winterakoniet

Als je op zoek bent naar een vrolijke bloem om je tuin op te fleuren tijdens de koude wintermaanden, dan is de winterakoniet (Eranthis hyemalis) een uitstekende keuze. Deze kleine, gele bloemen zijn een van de eerste tekenen van leven in het nieuwe jaar en zorgen voor een prachtig kleuraccent in je wintertuin.

Winterakonieten zijn bolgewassen die je in de herfst kunt planten. Ze geven de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw of volle zon en gedijen goed in goed doorlatende, vruchtbare grond. Plant de knolletjes ongeveer 5 cm diep en 5 cm uit elkaar, met de puntige kant naar boven. Ze zullen zich in de loop der jaren vermeerderen en zo een prachtig tapijt van gele bloemen vormen.

Naast hun schoonheid zijn winterakonieten ook aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan je ecologische tuin. Dus waar wacht je nog op? Voeg deze charmante bloemen toe aan je herfstplantlijst en geniet van een vrolijke start van het nieuwe jaar!

15. Sneeuwklokje

Als je op zoek bent naar een vroege bloeier om je tuin op te fleuren tijdens de koude wintermaanden, dan is het sneeuwklokje (Galanthus) een uitstekende keuze. Deze charmante bloembolletjes zijn een van de eerste tekenen van leven in het nieuwe jaar en zorgen voor een prachtig wit tapijt in je tuin. Sneeuwklokjes zijn winterhard en kunnen zelfs bloeien door een laagje sneeuw heen.

Plant de sneeuwklokjesbollen in de herfst, ongeveer 5 cm diep en 5 cm uit elkaar. Ze geven de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw, maar kunnen ook in de volle zon groeien als de grond vochtig genoeg blijft. Sneeuwklokjes zijn perfect voor verwildering en zullen zich in de loop der jaren vermeerderen, waardoor je elk jaar kunt genieten van een nog mooiere bloemenpracht. Vergeet niet om na de bloei de bladeren te laten verwelken, zodat de bollen genoeg energie kunnen opslaan voor het volgende jaar.

16. Forel lelie

De forel lelie, ook wel bekend als Erythronium, is een prachtige bloembol om in de herfst te planten. Deze bijzondere bloem heeft een uniek patroon op haar bladeren, wat doet denken aan de schubben van een forel. Vandaar de naam! De bloemen zelf zijn sierlijk en hangen als een klokje naar beneden, wat een speels effect geeft in je tuin.

Forel lelies zijn perfect voor het creëren van een natuurlijke uitstraling in je tuin. Ze groeien het liefst in halfschaduw en gedijen goed onder bomen en struiken. Plant de bollen ongeveer 10 cm diep en 10 cm uit elkaar, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. In het voorjaar zullen de forel lelies je verrassen met hun prachtige bloemen en unieke bladpatroon. Een echte aanwinst voor je tuin!

17. Fritillaria: een bijzondere toevoeging aan je tuin

Als je op zoek bent naar een unieke en opvallende bloembol om in de herfst te planten, dan is de Fritillaria zeker een aanrader. Deze bijzondere plant, ook wel bekend als de keizerskroon, heeft prachtige klokvormige bloemen die in het voorjaar bloeien. De bloemen zijn er in verschillende kleuren, zoals paars, geel, groen en zelfs zwart, en geven je tuin een exotische uitstraling.

De Fritillaria is niet alleen mooi, maar ook functioneel. De plant heeft namelijk een sterke geur die mollen en andere ongewenste dieren op afstand houdt. Zo bescherm je op een natuurlijke manier je tuin tegen ongewenste bezoekers. Plant de bollen ongeveer 10-15 cm diep en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in je tuin. Zorg voor goed doorlatende grond, want Fritillaria houdt niet van natte voeten. Met de juiste verzorging zullen deze bijzondere bloemen je tuin elk voorjaar opfleuren en je verrassen met hun unieke schoonheid.

18. Trillium: een betoverende toevoeging aan je tuin

Als je op zoek bent naar een bijzondere en opvallende bloem om in de herfst te planten, dan is de Trillium een uitstekende keuze. Deze betoverende plant, ook wel bekend als het drieblad, heeft een unieke uitstraling met zijn drie grote bladeren en drie bloemblaadjes. Trilliums zijn er in verschillende kleuren, zoals wit, roze, paars en rood, waardoor ze een kleurrijke aanvulling zijn op je tuin.

Trilliums zijn niet alleen mooi, maar ook gemakkelijk te verzorgen. Ze groeien het beste in de halfschaduw en hebben een goed doorlatende, humusrijke grond nodig. Zorg ervoor dat je de bollen op een diepte van ongeveer 5 centimeter plant, met een tussenruimte van 15 tot 20 centimeter. Trilliums zijn winterhard en kunnen temperaturen tot -20°C verdragen, waardoor ze perfect zijn voor het Nederlandse klimaat. Bovendien trekken ze met hun geurige bloemen bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan een levendige en ecologisch verantwoorde tuin.

19. Camassia: een prachtige aanvulling op je herfsttuin

Als je op zoek bent naar een bijzondere en opvallende bloembol om in de herfst te planten, dan is de Camassia zeker een aanrader. Deze prachtige plant, ook wel bekend als de wilde hyacint, heeft lange, slanke stelen met opvallende bloemen in tinten van blauw, paars en wit. De Camassia is een echte blikvanger in je tuin en zorgt voor een vrolijke noot tijdens de sombere herfstdagen.

De Camassia is niet alleen mooi, maar ook makkelijk te verzorgen. Ze gedijen goed in zowel zon als halfschaduw en zijn niet kieskeurig wat betreft de bodem. Bovendien zijn ze winterhard, waardoor ze de koude maanden zonder problemen overleven. Plant de bollen ongeveer 10-15 cm diep en geef ze voldoende ruimte om te groeien, zodat je in het voorjaar kunt genieten van een prachtige bloemenzee. Voeg de Camassia toe aan je herfstbollenlijst en geef je tuin een unieke en kleurrijke uitstraling!

20. Ster van Bethlehem

Als laatste in deze lijst van 20 bollen om in de herfst te planten, mag de Ster van Bethlehem (Ornithogalum) zeker niet ontbreken. Deze prachtige bloem dankt haar naam aan de stervormige bloemen die in het voorjaar verschijnen. Ze zijn een echte blikvanger in je tuin en zorgen voor een vleugje elegantie en verfijning. De Ster van Bethlehem is een makkelijke plant om te onderhouden en groeit goed in zowel zon als halfschaduw. Bovendien zijn ze winterhard, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Plant de bollen in de herfst op een diepte van ongeveer 10 cm en met een onderlinge afstand van 10 cm. Zorg voor een goed doorlatende grond, zodat de bollen niet gaan rotten. In het voorjaar zullen de Sterren van Bethlehem je belonen met hun sierlijke witte of zachtgele bloemen. Combineer ze met andere voorjaarsbloeiers zoals tulpen en narcissen voor een kleurrijk en gevarieerd bloembed. Zo geniet je van een prachtige bloemenzee in je tuin, waar je met trots naar kunt kijken.

Veelgestelde vragen over bloembollen die je in de herfst kunt planten

Je hebt vast wel eens gehoord van bloembollen die je in de herfst kunt planten, maar misschien zit je nog met een aantal vragen. In dit gedeelte behandelen we enkele veelgestelde vragen over het planten van bloembollen in de herfst. Zo kom je meer te weten over de beste soorten bloembollen om te planten, wanneer je ze precies moet planten en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Met deze informatie ben je straks helemaal klaar om je tuin te vullen met prachtige bloemen die in het voorjaar tot bloei komen!

Welke bollen moet je in de herfst planten?

Als je een kleurrijke en levendige tuin wilt hebben in het voorjaar, is het belangrijk om te weten welke bollen je in de herfst moet planten. Door in de herfst bollen te planten, geef je ze de tijd om te groeien en te bloeien wanneer de temperaturen weer stijgen. Er zijn talloze soorten bollen die geschikt zijn om in de herfst te planten, en in dit artikel bespreken we 20 van de beste keuzes. Dus pak je tuinhandschoenen en schep, en laten we aan de slag gaan met het creëren van een prachtige bloemenzee voor het komende voorjaar!

Wanneer moet je bloembollen planten in de herfst?

Je vraagt je misschien af wanneer het beste moment is om bloembollen te planten in de herfst. Het antwoord is eenvoudig: plant je bloembollen zodra de temperatuur begint te dalen en de grond koeler aanvoelt. Dit is meestal tussen september en december, afhankelijk van het klimaat in jouw regio. Het is belangrijk om de bollen te planten voordat de grond bevriest, zodat ze voldoende tijd hebben om wortels te ontwikkelen en zich voor te bereiden op de winter.

Houd rekening met de specifieke behoeften van de bloembollen die je kiest. Sommige bollen, zoals tulpen en narcissen, hebben een koudere periode nodig om goed te kunnen bloeien. Anderen, zoals krokussen en sneeuwklokjes, zijn beter bestand tegen vorst en kunnen later in het seizoen geplant worden. Zorg er ook voor dat je de bollen op de juiste diepte plant, meestal twee tot drie keer de hoogte van de bol. Zo geef je ze de beste kans om te groeien en te bloeien in het voorjaar.

Moeten alle bollen in de herfst geplant worden?

Je vraagt je misschien af of alle bollen in de herfst geplant moeten worden. Het antwoord is nee, niet alle bollen moeten in de herfst geplant worden, maar veel populaire bloembollen, zoals tulpen, narcissen en hyacinten, worden wel in de herfst geplant. Deze bollen hebben namelijk een koude periode nodig om te kunnen bloeien in het voorjaar.

Er zijn echter ook bloembollen die je in het voorjaar kunt planten, zoals gladiolen, dahlia’s en begonia’s. Deze bollen bloeien in de zomer en hebben geen koude periode nodig om te kunnen groeien en bloeien. Het is dus belangrijk om te weten welke bollen je in de herfst moet planten en welke in het voorjaar, zodat je op het juiste moment van hun prachtige bloemen kunt genieten.

In dit artikel richten we ons op 20 bollen die je in de herfst kunt planten, zodat je tuin er in het voorjaar prachtig uitziet. Dus lees snel verder en ontdek welke bollen je dit najaar in de grond moet stoppen!

20 Bollen om in de Herfst te Planten: Kleur en Leven in je Tuin

De herfst is het perfecte seizoen om je tuin voor te bereiden op een kleurrijke en levendige lente. Een van de beste manieren om dit te doen is door het planten van bloembollen. Bloembollen zijn niet alleen makkelijk te planten, maar ze zorgen ook voor een prachtige bloemenpracht in het voorjaar. In dit blogartikel delen we 20 bollen die je in de herfst kunt planten om je tuin om te toveren tot een waar bloemenparadijs. Dus trek je tuinhandschoenen aan en laten we aan de slag gaan!

1. Tulp: de ultieme lentebloeier

Als je aan het voorjaar denkt, denk je ongetwijfeld aan tulpen. Deze prachtige bloemen zijn een must-have voor elke tuin en zorgen voor een kleurrijke en vrolijke uitstraling. Het planten van tulpenbollen in de herfst is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je tuin er in het voorjaar op zijn best uitziet. Tulpen zijn er in talloze kleuren, vormen en maten, dus er is altijd wel een soort die perfect bij jouw tuin past.

Om tulpen in je tuin te planten, kies je eerst de juiste bollen uit. Let op de kwaliteit en grootte van de bollen, want dit heeft invloed op de groei en bloei van de bloemen. Graaf vervolgens gaten die ongeveer drie keer zo diep zijn als de hoogte van de bol. Plaats de bollen met de puntige kant naar boven en bedek ze met aarde. Geef ze daarna wat water en wacht geduldig tot het voorjaar aanbreekt. Dan zullen jouw tulpen de show stelen en je tuin omtoveren tot een waar lenteparadijs!

Narcissen: Kleurrijke lentebloeiers voor in je tuin

Als je op zoek bent naar een vrolijke en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan zijn narcissen de perfecte keuze. Deze prachtige lentebloeiers zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens heel eenvoudig te planten in het najaar. Je hoeft alleen maar de bollen in de grond te stoppen en te wachten tot de lente, wanneer ze je zullen verrassen met hun heldere kleuren en heerlijke geur.

Narcissen zijn er in vele soorten en maten, van de klassieke gele trompetnarcis tot de elegante witte narcis met oranje kroon. Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen vorst, waardoor ze geschikt zijn voor vrijwel elke tuin. Bovendien zijn narcissen ook nog eens bestand tegen de meeste plagen en ziekten, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Plant de narcissenbollen in het najaar, bij voorkeur tussen september en december, op een diepte van ongeveer 15 centimeter en met een onderlinge afstand van 10 centimeter. Zorg voor een goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zo creëer je de ideale omstandigheden voor een uitbundige bloei in het voorjaar. Laat je verrassen door de vrolijke kleurenexplosie van narcissen in je eigen tuin!

3. Krokussen: kleurrijke voorjaarsbloeiers

Wil je in het voorjaar genieten van een kleurrijke tuin? Plant dan zeker krokussen in het najaar! Deze vrolijke bloembollen zijn echte voorjaarsbloeiers en zorgen voor een prachtig kleurenspektakel in je tuin. Krokussen zijn er in verschillende kleuren, zoals paars, wit, geel en zelfs gestreept. Ze zijn makkelijk te planten en vragen weinig onderhoud. Bovendien zijn krokussen ook nog eens aantrekkelijk voor bijen en vlinders, wat goed is voor de biodiversiteit in je tuin.

Plant de krokusbollen in het najaar, bij voorkeur tussen september en december, op een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg voor een goed doorlatende grond, zodat de bollen niet gaan rotten. Plant de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar. Geef ze na het planten wat water en wacht geduldig tot het voorjaar. Dan zullen de krokussen je belonen met hun prachtige bloemen en je tuin omtoveren tot een kleurrijk paradijs!

4. Hyacint: Kleur en Geur in je Tuin

Als je op zoek bent naar een bolgewas dat niet alleen prachtige kleuren, maar ook een heerlijke geur aan je tuin toevoegt, dan is de hyacint een uitstekende keuze. Deze populaire voorjaarsbloeiers zijn er in verschillende tinten, zoals roze, paars, blauw, wit en geel. Ze zijn perfect om in groepjes te planten, waardoor je een kleurrijk en geurig bloementapijt creëert.

Hyacinten zijn eenvoudig te planten en vragen weinig onderhoud. Plant de bollen in de herfst, ongeveer 10-15 cm diep en 10 cm uit elkaar, op een zonnige of halfschaduwrijke plek in goed doorlatende grond. Geef ze voldoende water tijdens de groeiperiode en geniet in het voorjaar van de prachtige bloemen en hun bedwelmende geur. Bovendien zijn hyacinten ook geschikt om in potten te planten, zodat je ze dicht bij je terras of deur kunt zetten om optimaal van de geur te genieten.

5. Muscari: Kleurrijke druifhyacinten voor je tuin

Als je op zoek bent naar een makkelijke en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan zijn Muscari, ook wel bekend als druifhyacinten, een uitstekende keuze. Deze charmante bloembollen zijn perfect om in de herfst te planten en zorgen voor een prachtige bloei in het voorjaar. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende tinten blauw, paars en zelfs wit, waardoor je een mooie kleurencombinatie kunt creëren in je tuin.

Muscari is niet alleen aantrekkelijk voor het oog, maar ook voor bijen en vlinders, die graag op bezoek komen om van de nectar te genieten. Bovendien zijn deze bloembollen winterhard en kunnen ze goed overleven in ons Nederlandse klimaat. Ze zijn ook geschikt om in potten te planten, waardoor je ze gemakkelijk op je balkon of terras kunt plaatsen. Plant de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar, en geniet in het voorjaar van een prachtige bloemenzee in je tuin!

6. Lelies: kleurrijke schoonheden voor je tuin

Als je op zoek bent naar een elegante en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan zijn lelies de perfecte keuze. Deze prachtige bloemen zijn er in talloze variëteiten, kleuren en vormen, waardoor je altijd wel een soort vindt die perfect bij jouw tuinontwerp past. Lelies zijn niet alleen een lust voor het oog, maar verspreiden ook een heerlijke geur die je tuin tot leven brengt.

Plant de leliebollen in de herfst, zodat ze in de lente en zomer kunnen schitteren in je tuin. Zorg voor een goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke plek, zodat de lelies optimaal kunnen groeien en bloeien. Houd er rekening mee dat sommige leliesoorten vrij hoog kunnen worden, dus zorg voor voldoende ruimte en steun indien nodig. Met een beetje zorg en aandacht zullen deze prachtige bloemen je tuin omtoveren tot een kleurrijk paradijs.

7. Scilla: een betoverende voorjaarsbloeier

Als je op zoek bent naar een bijzondere en opvallende bloembol om in de herfst te planten, dan is de Scilla zeker een aanrader. Deze betoverende voorjaarsbloeier zal je tuin opfleuren met zijn prachtige, helderblauwe bloemen die in trossen aan lange stelen hangen. De Scilla, ook wel bekend als sterhyacint, is een echte blikvanger en zorgt voor een vrolijke noot in je tuin.

Scilla’s zijn niet alleen mooi, maar ook erg makkelijk te verzorgen. Ze stellen weinig eisen aan de grond en kunnen zowel in de zon als in de halfschaduw geplant worden. Bovendien zijn ze winterhard en zullen ze elk jaar opnieuw bloeien, waardoor je langdurig van hun schoonheid kunt genieten. Plant de Scilla-bollen in de herfst op een diepte van ongeveer 10 cm en met een onderlinge afstand van 10 cm, en kijk uit naar een kleurrijk voorjaar vol betoverende bloemen!

8. Lelietjes-van-dalen

Als je op zoek bent naar een geurige en charmante toevoeging aan je tuin, dan zijn lelietjes-van-dalen de perfecte keuze voor jou. Deze schattige, klokvormige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar verspreiden ook een heerlijke, zoete geur. Ze zijn ideaal om in de herfst te planten, zodat je in het voorjaar kunt genieten van hun prachtige bloei.

Lelietjes-van-dalen zijn vrij eenvoudig te kweken en stellen weinig eisen aan de grondsoort. Ze groeien het beste in halfschaduw, maar kunnen ook in zonnige gebieden gedijen. Houd er wel rekening mee dat lelietjes-van-dalen giftig zijn, dus zorg ervoor dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Plant deze betoverende bloemen in de herfst en geniet van een prachtige, geurige lente in je tuin!

9. Griekse windbloem

De Griekse windbloem, ook wel bekend als Anemone blanda, is een prachtige toevoeging aan je herfsttuin. Deze charmante bloemen zijn perfect om wat kleur en leven toe te voegen aan je tuin tijdens de koudere maanden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals wit, blauw, roze en paars, en zullen zeker de aandacht trekken van voorbijgangers en tuinliefhebbers.

De Griekse windbloem is een onderhoudsarme plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw. Ze zijn winterhard en kunnen temperaturen tot -20°C verdragen, wat betekent dat ze perfect zijn voor het Nederlandse klimaat. Plant de knollen in de herfst op een diepte van ongeveer 5 cm en op een afstand van 10 cm van elkaar. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om te voorkomen dat de knollen gaan rotten.

Naast hun schoonheid zijn Griekse windbloemen ook aantrekkelijk voor bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin. Dus waar wacht je nog op? Voeg deze prachtige bloemen toe aan je herfstbeplanting en geniet van hun kleurrijke verschijning in je tuin!

10. Saksische kievitsbloem

De Saksische kievitsbloem, ook wel bekend als de checkered lily, is een prachtige bloembol om in de herfst te planten. Deze bijzondere bloem heeft een opvallend patroon van paarse en witte ruitjes, wat zorgt voor een unieke uitstraling in je tuin. De bloemen verschijnen in het voorjaar en zijn een echte blikvanger tussen je andere lentebloeiers.

Je kunt de Saksische kievitsbloem het beste planten op een plek met halfschaduw of volle zon. Zorg voor goed doorlatende grond, zodat de bollen niet te nat blijven staan. Plant de bollen ongeveer 10 centimeter diep en 10 centimeter uit elkaar, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Geef ze na het planten wat water om ze een goede start te geven.

De Saksische kievitsbloem is niet alleen mooi, maar ook erg onderhoudsvriendelijk. Ze zijn winterhard en komen elk jaar weer terug, waardoor je lang kunt genieten van deze bijzondere bloemen. Dus waar wacht je nog op? Voeg de Saksische kievitsbloem toe aan je herfstplantlijst en geniet komend voorjaar van een uniek kleurenspektakel in je tuin!

11. Allium: een kleurrijke toevoeging aan je tuin

Als je op zoek bent naar een opvallende en kleurrijke toevoeging aan je tuin, dan is Allium zeker een aanrader. Deze prachtige bloembollen, ook wel bekend als sieruien, zijn perfect om in de herfst te planten en zorgen voor een spectaculaire bloei in het voorjaar. Alliums zijn er in verschillende soorten en maten, variërend van kleine, subtiele bloemen tot grote, opvallende bollen. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar trekken ook bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan een levendige en gezonde tuin. Plant de Allium bollen ongeveer 10-15 cm diep en geef ze voldoende ruimte om te groeien, zodat je in het voorjaar kunt genieten van een prachtige bloemenzee. Vergeet niet om na de bloei de uitgebloeide bloemen te verwijderen, zodat de plant zijn energie kan steken in het vormen van nieuwe bollen voor het volgende jaar.

12. Dwergiris: een kleine schoonheid voor je tuin

Ben je op zoek naar een opvallende, maar compacte bloem om je herfsttuin op te fleuren? Dan is de dwergiris (Iris reticulata) een uitstekende keuze! Deze kleine schoonheid heeft prachtige, opvallende bloemen in verschillende tinten blauw, paars en geel. De dwergiris is perfect voor kleine tuinen, borders en bloembakken, en zorgt voor een vrolijke noot in het najaar.

De dwergiris is niet alleen mooi, maar ook makkelijk te verzorgen. Plant de bollen in de herfst op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar geplant worden. Geef ze regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want dat kan leiden tot rotting van de bollen. In het voorjaar zullen de dwergirissen je belonen met hun prachtige bloemen, die ook nog eens heerlijk geuren. Een echte aanwinst voor je tuin!

13. Pracht van de sneeuw

Als je op zoek bent naar een vroege bloeier die je tuin opfleurt na de koude wintermaanden, dan is de ‘Pracht van de sneeuw’ (Chionodoxa) een uitstekende keuze. Deze charmante bloembollen zijn perfect om in de herfst te planten en zullen je belonen met prachtige, stervormige bloemen in tinten van blauw, roze en wit. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een belangrijke voedselbron voor bijen en andere bestuivers in het vroege voorjaar.

De ‘Pracht van de sneeuw’ is gemakkelijk te kweken en vereist weinig onderhoud. Plant de bollen ongeveer 8 cm diep en 5 cm uit elkaar in goed doorlatende grond. Ze geven de voorkeur aan een plekje in de volle zon of halfschaduw. Eenmaal geplant, hoef je je geen zorgen te maken over deze winterharde bloemen. Ze zullen jaar na jaar terugkomen en zich zelfs vermeerderen, waardoor je tuin elk voorjaar een prachtig kleurenspektakel wordt.

14. Winterakoniet

Als je op zoek bent naar een vrolijke bloem om je tuin op te fleuren tijdens de koude wintermaanden, dan is de winterakoniet (Eranthis hyemalis) een uitstekende keuze. Deze kleine, gele bloemen zijn een van de eerste tekenen van leven in het nieuwe jaar en zorgen voor een prachtig kleuraccent in je wintertuin.

Winterakonieten zijn bolgewassen die je in de herfst kunt planten. Ze geven de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw of volle zon en gedijen goed in goed doorlatende, vruchtbare grond. Plant de knolletjes ongeveer 5 cm diep en 5 cm uit elkaar, met de puntige kant naar boven. Ze zullen zich in de loop der jaren vermeerderen en zo een prachtig tapijt van gele bloemen vormen.

Naast hun schoonheid zijn winterakonieten ook aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan je ecologische tuin. Dus waar wacht je nog op? Voeg deze charmante bloemen toe aan je herfstplantlijst en geniet van een vrolijke start van het nieuwe jaar!

15. Sneeuwklokje

Als je op zoek bent naar een vroege bloeier om je tuin op te fleuren tijdens de koude wintermaanden, dan is het sneeuwklokje (Galanthus) een uitstekende keuze. Deze charmante bloembolletjes zijn een van de eerste tekenen van leven in het nieuwe jaar en zorgen voor een prachtig wit tapijt in je tuin. Sneeuwklokjes zijn winterhard en kunnen zelfs bloeien door een laagje sneeuw heen.

Plant de sneeuwklokjesbollen in de herfst, ongeveer 5 cm diep en 5 cm uit elkaar. Ze geven de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw, maar kunnen ook in de volle zon groeien als de grond vochtig genoeg blijft. Sneeuwklokjes zijn perfect voor verwildering en zullen zich in de loop der jaren vermeerderen, waardoor je elk jaar kunt genieten van een nog mooiere bloemenpracht. Vergeet niet om na de bloei de bladeren te laten verwelken, zodat de bollen genoeg energie kunnen opslaan voor het volgende jaar.

16. Forel lelie

De forel lelie, ook wel bekend als Erythronium, is een prachtige bloembol om in de herfst te planten. Deze bijzondere bloem heeft een uniek patroon op haar bladeren, wat doet denken aan de schubben van een forel. Vandaar de naam! De bloemen zelf zijn sierlijk en hangen als een klokje naar beneden, wat een speels effect geeft in je tuin.

Forel lelies zijn perfect voor het creëren van een natuurlijke uitstraling in je tuin. Ze groeien het liefst in halfschaduw en gedijen goed onder bomen en struiken. Plant de bollen ongeveer 10 cm diep en 10 cm uit elkaar, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. In het voorjaar zullen de forel lelies je verrassen met hun prachtige bloemen en unieke bladpatroon. Een echte aanwinst voor je tuin!

17. Fritillaria: een bijzondere toevoeging aan je tuin

Als je op zoek bent naar een unieke en opvallende bloembol om in de herfst te planten, dan is de Fritillaria zeker een aanrader. Deze bijzondere plant, ook wel bekend als de keizerskroon, heeft prachtige klokvormige bloemen die in het voorjaar bloeien. De bloemen zijn er in verschillende kleuren, zoals paars, geel, groen en zelfs zwart, en geven je tuin een exotische uitstraling.

De Fritillaria is niet alleen mooi, maar ook functioneel. De plant heeft namelijk een sterke geur die mollen en andere ongewenste dieren op afstand houdt. Zo bescherm je op een natuurlijke manier je tuin tegen ongewenste bezoekers. Plant de bollen ongeveer 10-15 cm diep en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in je tuin. Zorg voor goed doorlatende grond, want Fritillaria houdt niet van natte voeten. Met de juiste verzorging zullen deze bijzondere bloemen je tuin elk voorjaar opfleuren en je verrassen met hun unieke schoonheid.

18. Trillium: een betoverende toevoeging aan je tuin

Als je op zoek bent naar een bijzondere en opvallende bloem om in de herfst te planten, dan is de Trillium een uitstekende keuze. Deze betoverende plant, ook wel bekend als het drieblad, heeft een unieke uitstraling met zijn drie grote bladeren en drie bloemblaadjes. Trilliums zijn er in verschillende kleuren, zoals wit, roze, paars en rood, waardoor ze een kleurrijke aanvulling zijn op je tuin.

Trilliums zijn niet alleen mooi, maar ook gemakkelijk te verzorgen. Ze groeien het beste in de halfschaduw en hebben een goed doorlatende, humusrijke grond nodig. Zorg ervoor dat je de bollen op een diepte van ongeveer 5 centimeter plant, met een tussenruimte van 15 tot 20 centimeter. Trilliums zijn winterhard en kunnen temperaturen tot -20°C verdragen, waardoor ze perfect zijn voor het Nederlandse klimaat. Bovendien trekken ze met hun geurige bloemen bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan een levendige en ecologisch verantwoorde tuin.

19. Camassia: een prachtige aanvulling op je herfsttuin

Als je op zoek bent naar een bijzondere en opvallende bloembol om in de herfst te planten, dan is de Camassia zeker een aanrader. Deze prachtige plant, ook wel bekend als de wilde hyacint, heeft lange, slanke stelen met opvallende bloemen in tinten van blauw, paars en wit. De Camassia is een echte blikvanger in je tuin en zorgt voor een vrolijke noot tijdens de sombere herfstdagen.

De Camassia is niet alleen mooi, maar ook makkelijk te verzorgen. Ze gedijen goed in zowel zon als halfschaduw en zijn niet kieskeurig wat betreft de bodem. Bovendien zijn ze winterhard, waardoor ze de koude maanden zonder problemen overleven. Plant de bollen ongeveer 10-15 cm diep en geef ze voldoende ruimte om te groeien, zodat je in het voorjaar kunt genieten van een prachtige bloemenzee. Voeg de Camassia toe aan je herfstbollenlijst en geef je tuin een unieke en kleurrijke uitstraling!

20. Ster van Bethlehem

Als laatste in deze lijst van 20 bollen om in de herfst te planten, mag de Ster van Bethlehem (Ornithogalum) zeker niet ontbreken. Deze prachtige bloem dankt haar naam aan de stervormige bloemen die in het voorjaar verschijnen. Ze zijn een echte blikvanger in je tuin en zorgen voor een vleugje elegantie en verfijning. De Ster van Bethlehem is een makkelijke plant om te onderhouden en groeit goed in zowel zon als halfschaduw. Bovendien zijn ze winterhard, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Plant de bollen in de herfst op een diepte van ongeveer 10 cm en met een onderlinge afstand van 10 cm. Zorg voor een goed doorlatende grond, zodat de bollen niet gaan rotten. In het voorjaar zullen de Sterren van Bethlehem je belonen met hun sierlijke witte of zachtgele bloemen. Combineer ze met andere voorjaarsbloeiers zoals tulpen en narcissen voor een kleurrijk en gevarieerd bloembed. Zo geniet je van een prachtige bloemenzee in je tuin, waar je met trots naar kunt kijken.

Veelgestelde vragen over bloembollen die je in de herfst kunt planten

Je hebt vast wel eens gehoord van bloembollen die je in de herfst kunt planten, maar misschien zit je nog met een aantal vragen. In dit gedeelte behandelen we enkele veelgestelde vragen over het planten van bloembollen in de herfst. Zo kom je meer te weten over de beste soorten bloembollen om te planten, wanneer je ze precies moet planten en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Met deze informatie ben je straks helemaal klaar om je tuin te vullen met prachtige bloemen die in het voorjaar tot bloei komen!

Welke bollen moet je in de herfst planten?

Als je een kleurrijke en levendige tuin wilt hebben in het voorjaar, is het belangrijk om te weten welke bollen je in de herfst moet planten. Door in de herfst bollen te planten, geef je ze de tijd om te groeien en te bloeien wanneer de temperaturen weer stijgen. Er zijn talloze soorten bollen die geschikt zijn om in de herfst te planten, en in dit artikel bespreken we 20 van de beste keuzes. Dus pak je tuinhandschoenen en schep, en laten we aan de slag gaan met het creëren van een prachtige bloemenzee voor het komende voorjaar!

Wanneer moet je bloembollen planten in de herfst?

Je vraagt je misschien af wanneer het beste moment is om bloembollen te planten in de herfst. Het antwoord is eenvoudig: plant je bloembollen zodra de temperatuur begint te dalen en de grond koeler aanvoelt. Dit is meestal tussen september en december, afhankelijk van het klimaat in jouw regio. Het is belangrijk om de bollen te planten voordat de grond bevriest, zodat ze voldoende tijd hebben om wortels te ontwikkelen en zich voor te bereiden op de winter.

Houd rekening met de specifieke behoeften van de bloembollen die je kiest. Sommige bollen, zoals tulpen en narcissen, hebben een koudere periode nodig om goed te kunnen bloeien. Anderen, zoals krokussen en sneeuwklokjes, zijn beter bestand tegen vorst en kunnen later in het seizoen geplant worden. Zorg er ook voor dat je de bollen op de juiste diepte plant, meestal twee tot drie keer de hoogte van de bol. Zo geef je ze de beste kans om te groeien en te bloeien in het voorjaar.

Moeten alle bollen in de herfst geplant worden?

Je vraagt je misschien af of alle bollen in de herfst geplant moeten worden. Het antwoord is nee, niet alle bollen moeten in de herfst geplant worden, maar veel populaire bloembollen, zoals tulpen, narcissen en hyacinten, worden wel in de herfst geplant. Deze bollen hebben namelijk een koude periode nodig om te kunnen bloeien in het voorjaar.

Er zijn echter ook bloembollen die je in het voorjaar kunt planten, zoals gladiolen, dahlia’s en begonia’s. Deze bollen bloeien in de zomer en hebben geen koude periode nodig om te kunnen groeien en bloeien. Het is dus belangrijk om te weten welke bollen je in de herfst moet planten en welke in het voorjaar, zodat je op het juiste moment van hun prachtige bloemen kunt genieten.

In dit artikel richten we ons op 20 bollen die je in de herfst kunt planten, zodat je tuin er in het voorjaar prachtig uitziet. Dus lees snel verder en ontdek welke bollen je dit najaar in de grond moet stoppen!

Plaats een reactie